Haku 1000+ monimuotokoulutukseen

Niinku jo heti ekassa kirjotuksessa kerroin, opiskelen töitten ohella Helsingin yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajaksi eli kasvatustieteen kandiksi. Ajattelin tässä kirjotuksessa vähän kertoa mitä pittää tehhä, että voi hakea monimuotokoulutukseen ja minkälaiset yliopiston soveltuvuuskokkeet oli. Hain kouluun vuojen 2022 kevään yhteishaussa. Tänä vuonna 2023 hakua oli hieman muutettu niin, ettei olekkaan enää pakko olla lastenhoitajan pätevyyttä kun hakkee kasvatustieteen kandin monimuotoon, vaan riittää, että on jokin korkeakoulukelpoisuuteen tuottava tutkinto, mutta edelleen pittää olla 9 kuukautta yhtäjaksoista kokemusta varhaiskasvatuksen työstä ja tämän työn tulee olla joko päiväkodissa tai esikoulussa tapahtunutta. Sillon ku meille tuli tieto tästä monimuodosta ja käytiin infotilaisuuksissa, niin meille sillon kerrottiin, että 80 paikkaa olisi tarjolla, mutta suuren opettajapulan vuoksi, paikkoja lisättiin sataankahteenkymmeneen (120). Tänä vuonna paikkoja taitaa olla palijon vähemmän, mitä vuosi sitten, mutta toivon, että sitä vielä nostettaisiin, koska opettajapula on todella suuri varhaiskasvatuksen puolella! Mutta kerron nyt kuitenki tähän omista kokemuksista mitä tuli hakuprosessiin ja siellä voi olla joku, joka hyötyy tästä, jos sattuu, että suht samoilla mausteilla mennään tänäki vuonna, mitä tullee esimerkiksi soveltuvuuskokkeisiin.
Olin siis miettiny jo jonku aikaa, että miten pääsis edistymmään ja kehittymmään omassa ammatissa. Töitten kautta saa toki aina jonkulaisia päivän mittasia koulutuksia, mutta sitä halusi jottain palijon enemmän. Satuin sitten ottaan tän puhheeksi työkaverin kanssa ja hän vihjasi, että esihenkilöllä on tästä tietoa, että sinne vaan puhheille ja niinhän mää teinki. Esihenkilöltä sitten sain pienen tietopaketin, miten toimia, jos haluaa hakkeutua kasvatustieteen kandin monimuotokoulutukseen ja hän tietenkin oli saanut sen henkilöltä, joka tietää/ajjaa näitä monimuotokoulutuksen asioita kaupungilla. Ennen ku pysty hakkeen kevvään yhteyshaussa, niin piti täyttää tiettyjä ehtoja; olla töissä 9 kuukautta yhtäjaksosesti varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa ja kasvatustieteen perusopinnot piti olla suoritettuna. Vielä oli yksi, josta voin muistaa väärin, mutta muistaakseni kolomas ehto oli, että piti olla lastenhoitajan tutkinto alla (tai vastaava).
Mulla oli jo lastenhoitajan tutkinto alla ja olin työskennelly yhtäjaksosesti yli 9 kuukautta varhaiskasvatuksen parissa, joten tuumasta toimeen, alloin ottaan samantien tietoa avvoimen yliopiston kursseista. Mun piti käyvä kasvatustieteen perusopinnot (25 op) itsenäisesti läpi avoimessa yliopistossa. Yliopistolla ei ollu merkitystä, että missä ne suorittaa, joten itse valitsin Jyväskylän yliopiston. Se miks päädyin Jyväskylän avvoimeen, niin mun mielestä heillä oli kaikista selkeimmät tehtävänannot ja muutenki eteneminen/ohjeet oli selkeimmät, että tämmönen vähän yksinkertasempiki ihiminen tajuaa ohojeet! Mun piti yksitellen ilimottautua viiden opintopisteen (5 op) kursseille ja tietenki maksaa niistä kurssimaksut, jokka muistaakseni oli sillon 75 euroa per kurssi. Kyllä, rahhaa meni melekeen 400 euroa, mutta se sijoitus oli joka sentin arvonen! Itte tykkäsin suorittaa näitä kursseja. Jyväskylän yliopistossa kurssit suoritettiin essee tyylisillä tehtävillä itsenäisesti, silloin ei ollu minkäänlaisia tenttejä vaan esseet toimi samalla tentteinä ja niiden kautta piti näyttää oma ossaaminen. Nää esseet lähetettiin sitten moodlen kautta arvioitavaksi opettajille, jokka sitten arvioi ja anto sulle pallautetta. Kurssiin ilimottautuessa pysty valitteen tehhäkkö nää tehtävät kuuden kuukauden vai kahdentoista kuukauden sisällä ja ittehän valitsin 6 kk. Halusin olla hyvissä ajjoin valamiina, ennen ku kevvään yhteishaku alako. Alotin avvoimessa yliopistossa kesällä 2021 ja suoritin kaikki viisi kurssia loppuun joulukuuhun (2021) mennessä. Alakuun tekeminen oli aikamoista haparointia ja räpiköimistä ku mulla ei ollu sitä ennen hirveesti kokemusta akateemisten esseitten kirjottamisesta. Mutta mitä enemmän esseitä kirjotti, luki kirjallisuutta ja sai pallautetta, niin sitä paremmin tehtävien teko luonnistu. Sain jopa tehtyä tehtävät ennenaikasesti valamiiksi, että mulla jäi hyvin aikaa vielä uusia kaks esseetä, että saisin niistä paremmat numerot. Näistä uusinnoista ei tarttenu maksaa mittään, jos ne kerkesi suorittaa ennen sitä 6 kuukauden rajjaa. Näihin esseisiin kannattee panostaa ja yrittää saada niistä hyvät numerot, koska sitten yliopiston hakutilanteessa, nämä arvosanat tuo sulle ennakko pisteitä. Mitä isommat arvosanat avoimesta, sitä paremmat pisteet sitten haussa.
Tietenki ennakko pisteitä sai muistaki asioista, esimerkiksi mitä enemmän sulla oli työkokemusta takana varhaiskasvatuksesta, niin sitä enemmän pisteitä sait. Tää oli mun mielestä vähän epäreilua ja toivosin, että tulevaisuudessa tähän tehtäis jonkulainen muutos. Itte koin, että tässä kohtaa eriarvostetaan hakijoita ja ne jokka on sattunu olleen ne viimiset nelekytä vuotta elämästään varhaiskasvatuksessa, niin he automaattisesti saa enemmän pisteitä, mitä sitten tämmönen maahinen, joka oli ollu alalla vasta kuusi vuotta. Meitä alan ammattilaisia mahtuu monneen junnaan ja mun mielestä se, kuinka kauvan oot ollu allalla, ei kerro palijoa. Se miten teet työsti, arvioit ommaa ossaamista ja muutat omia työtapoja aina tarpeen vaatiessa, kertoo palijon enemmän susta työntekijänä. Ittellä henkilökohtasesti vähän verenpaineet nousee ku kuulee sen kuuluisan; näin on aina tehty, niin näin tehhään nytki, tyyppiset perustelut... Mutta summa summarum, ittelle tuli tässä olo, että pittää tehhä kahta kauheammin töitä, että pysty todistammaan oman pätevyyden ja sen palavan motivaation mikä ittellä oli.
Sen jäläkeen ku oli nää perusopinnot suorittanu ja saanu kaikki todistukset näistä niin oli haun aika! Monimuotoon haettiin ihan normaalisti kevvään yhteishaussa. Haussa piti lähettää todisteet, että taitaa suomen kielen ja siihen ois tarvinnu peruskoulun todistukset, mutta mulla ei siinä kohtaa ollu aikaa semmosia hommata, niin laitoin sinne mennee mun lähihoitajan todistukset. Tietenki piti myös lähettää oma työhistoriasta todisteet ja vielä tietenki todisteet, että oli suorittanu nää 25 op:ta. Tämän jäläkeen sitten ootettiin, että tulleeko kutsu soveltuvuuskokkeisiin ja niinhän se sitten tuli ja mulla oli soveltuvuuskoe päivä 15.6.2022.
Minkälaiset soveltuvuuskokkeet sitten oli? Siellä oli kolome eri pistettä ja muistaakseni (voin muistaa väärin) joka pisteen kohalla sulla oli 5 minuuttia aikaa vastata ja siirtyminen pisteeltä toiselle sai kestää maksimissaa 3 minuuttia. Eli soveltuvuuskokkeet oli aika lyhyet, mikä ei mua haitannu yhtään! Nää pisteet oli vieri vierekkäin olevat huoneet, joten siirtyminen pisteeltä pisteelle kesti mulla ainaki max 5 sekuntia. Pahinta oli se odottaminen! Joka huoneessa oli teksti, jonka sai itte lukea tai opettaja luki sen sulle. Tämän jäläkeen sulta kysyttiin kysymyksiä esim. mitä ajatuksia se herätti, miten olisit itse tässä tilanteessa toiminu, pohdi ja mieti eri vaihtoehtoja ja kerro itsestäsi opettajana, mitä otat huomioon jne. Palijon puhumista, lyhyessä ajassa ja tähän viiteen minuuttiin siis sisältyy sen tekstin lukeminenki, eli jos sulla meni yli minuutti lukemisessa niin son pois sun vastaus ajasta. Mutta vinkkinä annan; koita pysyä mahollisimman rauhallisena ja keskity siihen tekstiin mitä luet tai sulle luetaan! A piste mulla meni hyvin, jäi jopa vähän aikaaki vastauksen jäläkeen. B piste meni mulla ihan persiilleen, mutta niin tais mennä monella muullaki, ku saatiin soveltuvuuskokkeitten jäläkkeen sähköpostia, että sen huomattiin olevan aivan liian vaikea, joten sen pisteytystä muutettiin ja C piste mulla meni todella hyvin. Vaikka kuinka olin valamistautunu ja laittanu ittelle tärkeitä asioita ylös, niin siltikki mulla jäi niistä soveltuvuuskokkeista vähän kökkö fiilis ja olin aika varma, etten tuu pääseen sissään ja että jouvun hakkeen seukki vuonna uusiksi. Ne pisteet missä itte olin, niin meillä oli siellä kuitenki tosi hyvä tunnelma ja oli ihanaa ku muut samassa tilanteessa olevat tsemppasi ja kerto myös omista kokemuksistaan.
Toivottavasti tää vähän avasi tätä monimuoto prosessia ja jos just sää oot tätä miettiny niin toivottavasti saat tästä vähän lissää motivaatiota toteuttaa sun unelmia! Tänä vuonna (2023) kevvään yhteishaku alakaa 15.3 kello 8.00 ja jatkuu 30.3 saakka ja haku suoritetaan opintopolun kautta, joten onnea hakkuun! Seuraavassa julukasussa avvailen vähän ajatuksia työn ja opiskelun yhistämisestä. Ootko hakemassa opiskelemmaan tänä vuonna ja onko monimuotokoulutus just se mihin tähtäät? Olis kiva kuulla sun ajatuksia, joten laita mun IG tili @ipsutusta_blogi seurantaan ja jutellaan siellä lissää tai lähetä vaikka suoraan sähköpostia! Nähhään seukki kirjotuksessa!
-IPSU